Mad, måltider og ernæring
Tilbud til ældre om mad, måltider og ernæring
Fold alle ud
Mad på plejehjem og midlertidige døgnophold
På kommunens plejehjem og midlertidige døgnophold kan borgerne få alle hoved- og mellemmåltider. Ved behov kan de også få hjælp og støtte til at indtage måltiderne. Borgerne kan vælge mellem at få alle dagens måltider eller en mindre ordning bestående af det varme hovedmåltid og tre mellemmåltider.
Der er fokus på kvaliteten af maden, råvarerne og på gode måltider, som borgere og pårørende også kan få indflydelse på.
Madtilbud til borgere i eget hjem
Forvaltningen har forskellige madtilbud til ældre københavnere, der bor i eget hjem:
- Madlevering er til ældre københavnere, der ikke selv kan lave mad og som har behov for at få maden bragt ud. Der kan leveres ét eller flere af dagens måltider og vælges mellem levering fra forvaltningens eget centralkøkken, Københavns Madservice eller fra én af de private leverandører; Det Danske Madhus og Sæsonens Madleverandør.
- Spisetilbud er til ældre københavnere, der ikke selv kan tilberede mad, men som selv kan transportere sig hen til et spisested, for eksempel et plejehjem eller et aktivitetscenter. Ældre københavnere med behov for og lyst til mere fællesskab og netværk kan også få et spisetilbud.
- Madklippekort er et tilbud til ældre, der ikke selv kan lave mad.
- Kommunen giver tilskud til et måltid på en restaurant eller køb af måltid i en forretning, der er tilmeldt ordningen.
- Der er også en række mad- og måltidstilbud i de kommunale aktivitetscentre og frivillige ældreklubber.
Ernæringsscreening og ernæringsindsats
Ernæringsscreening og ernæringsindsats er tilbud til beboere på plejehjem og midlertidige døgnophold. Borgere i eget hjem kan også få en ernæringsscreening ved behov – og når de bliver visiteret til madlevering.
I screeningen vurderes borgerens spisevaner og risikofaktorer for underernæring samt hvorvidt borgeren har haft et uplanlagt vægttab. Har borgeren særlige ernæringsbehov, kan man efterfølgende få en ernæringsindsats. Det kan for eksempel være ved tygge- og synkebesvær (dysfagi) eller uplanlagt vægttab.
Omkring 400 borgere får årligt en ernæringsindsats via hjemmeplejen.
Mad- og Måltidsstrategien
Københavns Kommunes Mad- og Måltidsstrategi blev vedtaget i Borgerrepræsentationen i 2019 og løber frem til udgangen af 2025.
Mad- og Måltidsstrategien har en række politisk vedtagne målsætninger:
- 25 procent reduktion af klimaaftrykket på fødevareindkøb inden 2025,
- 90 procent økologi i alle kommunale køkkener, og at de er certificeret ved ‘Det Økologiske Spisemærke’ i guld inden 2025,
- 50 procent reduktion af madspild inden 2030.
Alle enheder, tilbud og institutioner i kommunen skal arbejde med at opnå målene uden at gå på kompromis med kvaliteten af maden og samtidig sikre den rette ernæring til borgerne.
Strategien indeholder fem temaer:
- Maden skal give den rette ernæring og styrke sundheden
- Velsmag, kvalitet og madglæde skal være i højsædet
- Måltiderne skal være bæredygtige og klimaansvarlige
- Vi skal styrke sociale fællesskaber, madkultur og maddannelse
- København skal være en sund, grøn og vital madby.
For at understøtte strategien får alle plejehjem og midlertidige døgnophold tilbud om et individuelt rådgivnings- og udviklingsforløb på 12 måneder med Københavns Kommunes eksterne leverandør, Meyers Madhus. Forløbene har fokus på madkvalitet, ernæring, økologi, bæredygtighed og rammerne omkring måltidet.
Der er et arbejde i gang med at udvikle en fornyet strategi for perioden 2026-2032. Den forventes politisk vedtaget medio 2026.